Kontrakten kan være første steg mot en ny fabrikk i Europa.

2019-08-24 
Tekst: Elin Harstad Iversen/Ringerikes Blad.

Nå har Norsk Titanium skrevet kontrakt med den europeiske flyprodusenten Airbus. Det har bedriften jobbet for i flere år.

– Det er en innmari viktig milepæl, sier Odd Terje Lium, daglig leder for Norsk Titaniums teknologisenter på Eggemoen.

Kontrakten er bedriftens andre, store gjennombrudd. For to år siden begynte de å lage flydeler til amerikanske Boeing.

Døråpner

– Nå skal vi levere til begge de to ledende flyprodusentene i verden, sier Lium.

Airbus har hovedsete i Toulouse i Frankrike og produksjon i Spania, Frankrike, Tyskland, Storbritannia og Finland.

– Nå blir det også fokus på Europa i tillegg til aktiviteten i USA. Så vil utviklingen vise hva som er hensiktsmessig med hensyn til eventuell etablering av fabrikker. Men mulighetene er der, sier han.

– Hva er kontrakten verdt for dere?

– Vi har ikke tallfestet det. Mest av alt er dette en viktig døråpner for å komme i posisjon i markedet.

Foto: Elin Harstad Iversen/Ringerikes Blad.Ledende i verden

Norsk Titanium er ledende i verden på produksjon av 3D-printede titandeler til flyindustrien. Og det hele startet på Eggemoen, hvor selskapet har jobbet iherdig med utvikling i mer enn 10 år.

På Eggemoen jobber 80 ansatte med utvikling av teknologien og bygging av maskiner. De ferdige maskinene sendes til Plattsburgh i USA, hvor Norsk Titanium har en fabrikk.

Enda en fabrikk på 7.200 kvadratmeter er under oppføring og blir ferdig ved årsskiftet. Det er der serieproduksjonen av titandeler til flyindustrien skal skje.

Men selv om de er først ute på verdensmarkedet, er de ikke alene:

– Vi ligger først i løypa, men konkurransen tilspisser seg, så vi må jobbe hele tiden for å beholde ledelsen. Vår store fordel er bredden, ved at vi både utvikler og produserer maskinene og delene selv, sier Lium.

Ny maskin på gang

Til Boeing lager Norsk Titanium braketter som støtter opp gulvet i den bakerste delen av kabinen i flyet. På Eggemoen jobbes det nå med en helt ny maskin. Deleproduksjonen er i gang hos Tronrud Engineering. På nyåret skal maskinen settes sammen hos Norsk Titanium et steinkast unna. Sommeren 2020 skal den være klar for USA.

– Den nye maskinen kan lage større deler og åpner nye markeder for oss. Blant annet kan vi lage store titanpaneler og andre betydelig større strukturer enn i dagens maskiner.

Les mer om saken her.